the-history-of-schiermonnikoogDe geschiedenis van dit bijzondere eiland gaat ver terug, we nemen je hiervoor even mee terug in de tijd naar de middeleeuwen, toen Schiermonnikoog een onderdeel was van het cisterciënzerklooster Claercamp. De monniken droegen toentertijd grijze pijen, zo is dit eiland aan zijn opvallende naam gekomen. Schier betekend namelijk grijs en oog heeft etymologisch dezelfde betekenis als ei in eiland. De eerste vermelding van de naam Schiermonnikoog zien we in een geschrift dat dateert uit 1440. Toen de provincie Friesland in 1580 protestants werd, verloor het klooster alle bezittingen, dus moesten de monniken ook het eiland achterlaten. Tussen 1640 en 1859 was Schiermonnikoog particulier eigendom van de familie Stachouwer.

Ook daarna bleef het eiland in privé bezit, namelijk van John Eric Banck, die een nieuwe waddendijk liet aanleggen en helmgras op de duinen liet aanplanten om zandverstuiving tegen te gaan. In 1893 kocht de Duitse graaf Hartwig Arthur von Bernstorff-Wehningen Schiermonnikoog, hij is verantwoordelijk voor de aanplanting van naaldbossen om hout te produceren. Later, in 1939, zou zijn zoon het eiland erven. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en kwam Schiermonnikoog onder Duits bezetting, die er bunkers bouwden en tijdens de bevrijding door Canada werd het eiland zelfs een toevluchtsoord voor gevluchte SS’ers.

Na de oorlog eiste de Nederlandse regering alle bezittingen van de Duitsers op, zo kwam Schiermonnikoog in staatsbezit. Vandaag kun je in Bunkermuseum Schlei de bunker bezoeken die diende als communicatiecentrum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Bunker Wassermann is een restant van de Duitse bezetting waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de radarinstallaties en het luchtafweergeschut dat gebruikt werd om vijandige troepen op afstand te houden.

Een andere bezienswaardigheid met een knipoog naar de geschiedenis van dit eiland, is het standbeeld van de monnik. In 1961 werd “De Schiere Monnik” geplaatst in het dorp ter herdenking van de monniken die er ooit hun thuis hadden.