a-holiday-on-schiermonnikoogSchiermonnikoog is uitermate geschikt voor wie houdt van een sportieve en actieve vakantie. Je kunt heerlijk wandelen langs het strand of slenteren door het dorp. Er zijn natuurlijk ook tal van wandelroutes uitgestippeld, van 5 tot 20 km lang. Maar de geliefde manier van menig bezoeker om de mooiste plekjes van het eiland te verkennen is met de fiets. Er zijn verschillende fietsroutes die aan de hand van een beschrijving en plattegrond worden uitgelegd. Twee fietsroutes zijn te koop bij VVV Schiermonnikoog en de andere kun je zelf downloaden en uitprinten. Je kunt zelf je fiets meebrengen, maar er zijn ook op verschillende plekken op het eiland fietsen te huur.

Daarnaast zijn er nog tal van andere buitenactiviteiten te beleven, zoals onder andere strandzeilen, paardrijden, zwemmen, wadlopen en zelfs een yoga sessie op het strand. Voor de echte sportliefhebbers zijn er ook 3 tennisbanen, een zwembad met zonneterras en als koning Winter over het eiland heerst, kun je op ijsbaan “de Halve Maan” terecht voor een dagje winterpret.

Wie het eiland liever verkent met een deskundige gids, kan allerlei excursies boeken. Zo is er de cultuur-historische excursie, de natuurexcursie en de wadexcursie waarbij je uitleg krijgt over wadden en hoe ze ontstaan zijn en je van dichtbij kennis kunt maken met alles wat in een wad leeft en groeit. Daarnaast kun je ook vogels gaan spotten, leren jutten, een huifkar tocht maken of met een boot op zeehondentocht gaan.

Wie het liever wat rustiger aan doet en helemaal tot rust wilt komen, kan terecht in het massagesalon voor verschillende soorten massages. Liefhebbers van winkelen kunnen in het dorp tal van leuke shops vinden, zoals het snoepwinkeltje ‘t Peperh├║sjen, de boekenwinkel of een winkel met kinderkleding. Natuurlijk kun je overal op het eiland ook heerlijk eten, van simpele snacks tot gastronomische maaltijden in klasse restaurants. Ook om te overnachten heb je keuzes voor ieders budget, van kamperen, over een gezellige B&B tot een luxe hotel of vakantiewoning.