transportation-on-the-islandMet de auto mag je op Schiermonnikoog niet komen, die moet je op het vasteland laten staan. Er is een dagelijkse veerdienst die vijfmaal per dag uitvaart om passagiers van en naar het eiland te brengen. Op zondag zijn er minder overtochten en op drukke momenten wordt er meer gevaren, de overtocht duurt zo’n 45 minuten. Groepen van minstens 15 personen kunnen de overtocht reserveren en krijgen 10% korting. Ook mindervaliden kunnen op de veerboot comfortabel plaatsnemen om de overtocht te maken. Aan boord zijn er een lift, rolstoelen en aangepaste toiletten ter beschikking. Bagage tot 30 kg neem je gewoon mee op de boot en ook uw eigen fiets kunt u meenemen naar het eiland. Heb je haast om aan de vakantie te beginnen of moet je snel terug naar het vasteland (of naar het naburige waddeneiland Ameland)? Dan kun je beroep doen op de watertaxi, een sneldienst die op werkdagen de overtocht maakt in slechts 15 minuten.

Eens op het eiland kun je te voet naar je hotel of de bezienswaardigheden stappen of je met de fiets verplaatsen. Breng gerust je eigen fiets mee voor alle verkenningstochten op het eiland, maar niet getreurd als dat niet mogelijk is. Er zijn op Schiermonnikoog ook fietsten te huur voor de duur van je verblijf, voor een dag of zelfs voor enkele uurtjes. Maar natuurlijk zijn er ook taxi’s op het eiland voor wie minder goed te been is, geen fietsliefhebber is of wie gewoon te moe is om zelf te trappen.

De busdienst op het eiland wordt verzorgd door Arriva. Er bestaat een speciaal ticket, de eilandretour, aan € 3,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 11 jaar, 65-plussers en honden (ja, je leest het goed, ook je trouwe viervoeter mag mee op vakantie én op de bus). Voor € 13,00 koop je een tienrittenkaart (€ 9,00 voor kinderen, 65-plussers en honden). Op die manier kun je je altijd makkelijk en voordelig verplaatsen naar de mooiste plekjes op het eiland.