schiermonnikooSchiermonnikoog is een waddeneiland gelegen in de Nederlandse provincie Friesland. Het is het vijfde bewoonde waddeneiland vanaf het westen op Nederlands grondgebied en het gehele eiland valt onder de gemeente Schiermonnikoog. Dit is dan meteen ook de kleinste gemeente in Nederland naar inwonersaantal, er wonen zo’n 900 mensen permanent op het eiland. Het hele waddengebied bestaat uit een uitzonderlijk natuurgebied dat begrensd wordt door de Noordzee en de Waddenzee.

Schiermonnikoog is sinds 1989 een Nationaal Park, vrijwel nergens anders in Nederland vind je op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende landschappen en dieren. Er zijn bossen, duinen, polders, wadplaten en stranden te vinden. Overal zie je ongerepte uitzichten en unieke vegetatie. Je kunt de Westerplas bewonderen en natuurlijk zijn er een heleboel dieren te spotten. Natuurliefhebbers komen zeker aan hun trekken op Schiermonnikoog met zijn zeldzame planten en bloemen. Het eiland is ook een paradijs voor vogelliefhebbers en mensen die de alledaagse drukte willen ontvluchten in een mooie natuurlijke omgeving. De medewerkers van het Bezoekerscentrum en boswachters staan u graag te woord met informatie over de natuur en de dieren die je kunt zien op het eiland. Op die manier haal je echt alles uit een bezoek aan het natuurpark en krijg je tips over de wandelingen of fietstochten die het best bij je passen.

In de herfst is een bezoek aan Schiermonnikoog zeker de moeite waard omdat je overal in het bos verschillende paddenstoelen en zwammen kunt ontdekken. Kom dus in september en oktober met de kinderen op paddenstoelenjacht onder de deskundige begeleiding van iemand die er alles over weet. In de winter kun je majestueuze bomen bewonderen en in de lente en zomer staat het eiland in bloei met de meest kleurrijke bloemen. Tijdens een fietstocht of wandeling kun je de heerlijke geur opsnuiven van de weelderige natuur die het eiland rijk is.

Kortom, Schiermonnikoog is de ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en iedereen die wilt genieten van rust en stilte.